Skip to content

PCOS –forsøg: Svar på screeningsresultaterne

Forrige mandag var jeg jo endnu en tur på Gentofte Hospital, for at få taget en ny række blodprøver. Man bliver heldigvis testet for det meste, når man skal deltage i sådanne forsøg, og nu har jeg fået bekræftet, at min krop fungerer (næsten) normalt. Alle prøver var som de skulle være, eller rettere som jeg håbede og forventede de ville være. Det betyder, at jeg har normal blodprocent og langtidsblodsukker, at mine lever-, stofskifte- og nyretal samt kolesteroler og mængden af mandlige kønshormoner er normale. Jeg blev også testet for 2 type-1 diabetes antistoffer, og den ene der er kommet svar på, er også normal. Den anden, som jeg ikke har fået svar på endnu, forventes ligeledes at være negativ, så jeg er altså ikke i risikogruppe for at udvikle type-1 diabetes i nærmeste fremtid. Selvom alle mine tal er som de skal være, er jeg dog stadig insulinresistent (som 50-80% af PCOS-patienter er), og jeg er derfor for alvor blevet tilbudt at være med i studiet. Det betyder, at jeg har 3×2 forsøgsdage i vente.

Jeg skal ind første gang i starten af august og have lavet en glucosetolerancetest, hvor jeg skal drikke 3 glas sukkervand (ligesom til screeningsdagen), og der over 4 timer (og ikke 2 som til screeningen) skal tages blodprøver. Minimum to dage efter skal jeg så have en glucoseinfusion, hvor der lægges en perifer venekanyle i hver arm: en til at give sukker i og en til at tage blod fra. Efter glucoseinfusionen skal jeg så begynde på behandling med enten metformin eller placebo. Den første uge er det kun 1 x 500 mg, uge 2 øges det til 2 x 500 mg, i uge 3 til 500 mg + 1000 mg og i uge 4 skulle jeg så gerne nå max på 2 x 1000 mg. Jeg fik dog at vide til samtalen, at der kan justeres på mængden, hvis jeg får bivirkninger og bliver dårlig af de store mængder eller den hurtige øgning (mere om bivirkningerne senere). Efter samlet set 3 måneder i behandling skal jeg igen have lavet glucosetolerancetest og glucoseinfusion, hvorefter der følger 6 ugers udvaskning, dvs. 6 ugers pause uden behandling. Efter de 6 uger starter jeg så på 3 måneders behandling igen, med det andet præparat, for til sidst at slutte forsøget med endnu en omgang glucosetolerancetest og glucoseinfusion i marts/april måned 2015. Til den tid vil man kunne se på mine resultater, om jeg fremover vil have gavn af behandling med metformin.

Metformin er det præparat der oftest gives til (overvægtige) diabetes-2 patienter (og til nogle PCO(S)-kvinder), for at ”fjerne” insulinresistensen. Metformin virker nemlig ved at øge sukkerforbrændingen i musklerne, og ved at øge cellernes følsomhed for insulin. Derudover kan metformin give mere regelmæssige ægløsninger og menstruationer, og gives derfor også til normalvægtige PCO(S)-kvinder, der har ønske om graviditet. Umiddelbart ser jeg ingen grund til at jeg skal tage metformin (altså udover for forsøgets skyld), da jeg ikke har ønske om graviditet lige nu og her, og fint kan holde insulinresistensen i skak ved min forholdsvis strikse kost, men derfor er det jo meget rart at vide, om det kan være en hjælp senere. Der er selvfølgelig nogle bivirkninger ved metformin, som der er med alt medicin. De mest almindelige er nedsat appetit, kvalme, opkastning, mavesmerter og diarré, så selvom det ikke er så alvorlige bivirkninger, satser jeg selvfølgelig på at gå fri. Jeg er da også spændt på at se, hvordan min krop reagerer på at få det, og om jeg kan mærke nogen forskel. Jeg vil som udgangspunkt holde fast i min ”strenge” diæt under forsøget, men det kommer jo til at spænde over både sommer og jul, hvor der alligevel plejer at ryge lidt ekstra sukker indenbords af og til. Forsøget er desuden både blindet og randomiseret, hvilket betyder, at hverken folkene bag forsøget eller forsøgspersonerne ved, hvilken behandling der gives i hvilken periode (det bliver først fortalt når forsøget er slut), så jeg har ingen chance for at udnytte, at jeg får metformin.

Jeg blev utrolig glad for at få alle de positive svar på prøverne, og er nu endnu mere spændt på at komme i gang med forsøget. At det så kommer til at koste minimum 9 stik yderligere i armen(e) og en masse sukkervand må man jo tage med, for at blive klogere (Det der sukkervand var i øvrigt overhovedet ikke så slemt, som jeg var blevet fortalt. Nuvel, det er ikke decideret lækkert at få som det første efter 10 timers faste, men det glider noget nemmere ned end så meget andet (kontrastvæske ved røntgenfotografering f.eks!)).

2 Comments

 1. Linda Linda

  Jeg er selv PCO patient og har fået metformin, men de tog den fra mig imod min vilje. Jeg har nu fået type 2 diabetes og det eneste medicin de vil give mig er metformin men dengang jeg fik det så jeg det som noget midlertigt til at tabe mig på. Jeg blev rigtig syg af det dengang og jeg vil ikke tage metformin nu, hvor det er livslang behandling. Jeg regulerer min sukkersyge via kosten og lever på den strengeste diæt. Jeg er heldigvis kreativ og uddannet indenfor levnedsmidler, så jeg har lavet nogle gode opskrifter og fundet nogle gode produkter. Mit råd til dig er at hold dig til en striks diæt og opgiv sukker næsten helt, det kan være svært at undgå 100%, men 2,5 g sukkerarter/ sukkeralkohol kan jeg tåle engang imellem. Man skal ikke satse på medicin, hvis man kan undgå det pga. bivirkningerne.

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Linda,
   Det er sejt af dig at kunne holde din diabetes i skak udelukkende ved kosten! Jeg spiser også selv ret strikst, og har derfor heller ikke (umiddelbart) behov for metformin. Jeg er nemlig helt enig i, at der ikke er nogen grund til at tage medicin, hvis det kan undgås.
   Hilsner Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *