Skip to content

Ny med PCO

Når man får konstateret PCO, er der stor forskel på, hvor meget information man får af sin læge/gynækolog, og det virker ofte meget uoverskueligt. Selvom man får kastet en masse information i hovedet, er det hele så nyt, at man har glemt halvdelen inden man når hjem igen. Jeg vil her prøve at overskueliggøre det mest basale, når man skifter fra “almindelig” kost til PCO-venlig kost.

For at forstå principperne bag PCO-venlig kost, er man nødt til at forstå lidt biokemi, altså vide noget om de forskellige makronæringsstoffer fedt, protein og kulhydrat samt at forstå kroppens metabolisme (stofskifte). Jeg siger ikke, at man ikke kan leve efter en PCO-kost uden denne viden, men det gør det nemmere – i hvert fald for mig. Jeg vil dog ikke, på denne side, skrive så meget om det, men kig forbi fanen “Begreber” hvor der bliver gået lidt mere i dybden med fagudtryk.

Hver 7. kvinde har PCO, men det er ikke alle der ved det, hvilket betyder at der ikke er særlig mange der kender til PCO. Når jeg skal forklare folk, hvorfor jeg ikke spiser kartofler, er der 2 spørgsmål der går igen: Først spørger de ”Er det en slankekur?” og når jeg så forklarer det nærmere, og nævner ordet ”insulin” spørger de alle sammen ”Er det en slags sukkersyge?”, og så er det nemmest bare at sige ja, for det er noget folk kender og ved man skal tage alvorligt. Og PCO er noget der skal tages alvorligt! Hvis man ikke spiser efter sin PCO, risikerer man nemlig at få sukkersyge, fordi bugspytkirtlen, som er den der producerer insulin, kommer på overarbejde, og til sidst holder op med at virke – og så er det man har fået sukkersyge. Det biologisk vil jeg ikke komme nærmere ind på her, men vil fortsætte i det med at fortælle andre om PCO. Kulhydratfattigmad, som er det man skal spise når man har PCO, bliver heldigvis mere og mere velkendt og er ofte oppe i medierne i forskellige anledninger.

Jeg fik konstateret PCO i maj 2008, og dengang var det ikke specielt velkendt, så da jeg var kommet mig over chokket, besluttede jeg mig for at finde ud af, hvad det i grunden kom til at betyde for min hverdag at have PCO. Jeg søgte en masse på nettet, og skyndte mig at skrive en liste over forskellige gode madvarer. Listen sendte jeg ud til familien, som en hjælp til dem, når de gerne vil sørge for, at der er noget jeg kan spise til familiefødselsdage og andre komsammener. Listen er en rigtig god idé til andre nye med PCO, da familien ofte heller ikke ved noget som helst om PCO, men jo gerne vil sørge godt for sine gæster. Jeg har siden da prøvet at holde mig meget opdateret på området – til dels via. mit studie, men lige så meget i fritiden.

Man kan overordnet sige, at man skal holde sig fra hurtige kulhydrater og spise mere protein og fedt end de normale anbefalinger. LCHF (Low Carb High Fat) og KISS kosten (Klinisk insulinsænkende kost) er begge gode til PCO(S)-piger, og man er næsten nødt til at afprøve dem begge, for at finde ud af hvad der passer bedst til en selv. KISS-kosten anbefaler 1/3 af hvert makronæringsstof (33,33% kulhydrat, 33,33% protein og 33,33% fedt), men det vigtige er at kulhydraterne er langsomme, og ikke hurtige. Det betyder overordnet at kartofler, majs, mel, pasta, ris, sukker, slik og kage alt sammen er noget man nu har sagt farvel til, hvorimod kød, fisk, de fleste grøntsager, mayonnaise og forskellige olier er dine nye gode venner. Det er en fin overordnet regel, men der er er jo mange ting der slet ikke er nævnt, og man kan sagtens spise et stykke kage selvom man har fået konstateret PCO, hvis bare den er bagt af de rigtige ingredienser. Derfor har jeg lavet en slags maddagbog med udgangspunkt i KISS-kosten, så man som ny med PCO kan se, at man faktisk godt kan klare sig igennem en dag uden at synde, selvom det kan virke uoverskueligt. Den er lavet ud fra en hverdag hvor jeg er i skole, og selv har frokost med, da kantinen på skolen ikke kan servere noget PCO-venligt. Hvis kantinen på din skole/arbejdsplads f.eks. har en stor og lækker salatbar er det klart at foretrække frem for et par klapsammenmadder.
Hvis man er i tvivl om en fødevare, er det altid en god idé at slå fødevaren op i en GI-tabel. Der findes mange forskellige GI-tabeller, og de tager udgangspunkt i forskellige ting, så derfor er det smartest at finde én, som er den man primært bruger. Jeg bruger GI-tabellen fra bogen ”Spis dig Gravid” og supplerer med hjemmesiden http://www.glycemicindex.com/.

 

Morgenmad
Skyr, græsk yoghurt eller yoghurt naturel med hjemmelavet müsli (1/4 tørret tranebær + 1/4 kerner + 2/4 hakket nødder efter smag og evt. sojaflager). Evt. flydende SØD, kokosmel, sukkerfrit syltetøj, æble/pære/bær eller noget andet til at pifte det lidt op. Hertil vand, mælk, kaffe eller te (uden sukker) .

Kommentarer
For en mere blodsukkervenlig version af müsli undlader du tranebær, og nøjes med forskellige nødder og kerner.
Æblejuice har en lidt lavere GI-værdi end appelsinjuice har, så æblejuice er bedst for blodsukkeret, men ingen juice er decideret sundt eller godt for blodsukkeret.


Frokost
2 skiver rugbrød godt med kødpålæg, postejer og/eller en skive ost samt evt. mayonnaise (f.eks. Hellmanns) eller pesto.

Kommentarer
At købe rugbrød kan godt være lidt af en videnskab. Jeg plejer at finde den pakke der har mindre end 2% hvedemel, sukker og sirup men til gengæld mest fuldkorn.
Jeg sparer ikke på pålægget, da det er proteinrigt og derfor både mætter og kompenserer for kulhydraterne i rugbrødet.


Aftensmad
En hvilken som helst slags kød
Grøntsager som squash, champignon, kål eller broccoli – IKKE rodfrugter.

Kommentarer
En gang i mellem spiser jeg fuldkornspasta, perlebyg eller perlerug (ikke perlespelt) eller tortilla til, men det er langt fra hver uge det sker. Tortilla skal være af hvede eller fuldkorn – ikke majs.
Normalt er man vant til at der skal mel eller havregryn i f.eks. frikadeller, men det kan sagtens lade sig gøre uden. Hvis farsen alligevel trænger til lidt bruger jeg rugmel.


Mellemmåltider
Gulerødder, æble, nødder af forskellige slags, tortilla eller 100% fuldkorns knækbrød med kødpålæg.

Kommentarer
Det er vigtigt at holde sit blodsukker stabilt, og alt efter hvad der er blevet spist tidligere på dagen, kan det være godt med et mellemmåltid.
Spis gerne nogle nødder eller en dip til gulerødderne/æblet, da det vil mindske blodsukkerpåvirkningen.
Tortilla skal være af hvede eller fuldkorn – ikke majs.
Alle nødder er tilladt, så det er bare at finde dem man bedst kan lide, eller blande en masse sammen – evt. også med lidt tørret tranebær.


Den søde tand
Chokolade med over 70% kakao
M&M’s med peanut
Anton Bergs Marcipanbrød
Knækbrød med Nutella eller smør og Easis pålægschokolade
Sukkerfri vingummi/lakrids
Sukkerfri Gajol/Läkerol/tyggegummi
Hjemmebag

Kommentarer
Der er forskel på hvor meget sukker man kan tåle, og man vil derfor flere steder opleve, at M&M’s, marcipanbrød og Nutella ikke er tilladt i PCO-kosten. Der er ikke andet for end at prøve det af på sig selv: finde ud af om man kan styre det, og ikke overspiser af det søde og om man faktisk kan tåle det, eller om man bliver dårlig af det.


Alkohol

Alkohol er jo ikke sundt for nogen, men hvis man gerne vil undgå at være den der altid er taxachauffør for de andre, er der noget alkohol der er bedre end andet, når man har PCO.

No go: Øl, Jägermeister, søde dessertvine, sukkerholdige blandingsprodukter som Barcardi Razz, Breezer og cider.

OK: Champagne og vin (især tør), whisky, gin, vodka, cognac, rom, tequila, Somersby Lite, Smirnoff ICE light og Temp Cider Skinny Bitch.

Men som sagt: alkohol er jo ikke sundt for nogen, så man bør nøjes med at nyde et lille glas engang i mellem.

28 Comments

 1. CS CS

  Hej, fed side.
  Jeg har netop fået konstateret PCO og er blevet anbefalet at spise efter KISS kost-kuren. Som det også står her på siden, betyder det 33,3% af fedt, protein og kulhydrat i hvert måltid. Jeg undrer mig dog over, hvad årsagen er, at man ikke må hæve protein-indtaget og sænke kulhydrat-indtaget endnu mere, hvis det er muligt. Kan du give mig et svar på det?

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej CS.

   Det er et rigtig godt spørgsmål! Jeg ved ikke om jeg har et konkret svar på det, men jeg kan da prøve at komme med en forklaring.

   1 g. kulhydrat og 1 g. protein giver samme mængde energi, og derfor kan man udskifte kulhydrat med protein, uden at ændre på kalorieindtaget. Derfor skulle man også mene at man kunne erstatte ALT kulhydrat med protein, men det går ikke, for kroppens celler og specielt hjernen har brug for lidt kulhydrat for at fungere. Hvis man helt stopper med at spise kulhydrater, som i f.eks. Akins-kuren, vil man efter 3-4 dage være i ketosetilstand, som betyder at man danner ketoner i form af acetone og beta-hydroxysmørsyre, som kan give syrekoma. Acetonen, som er det der er i neglelakfjerner, vil typisk kunne lugtes i udåndingsluften. Ketose er en slags ”turbo-tilstand”, og hvis man har nok fedt at tabe af, kan man godt tabe 1,5 kg. på 5 dage (her i blandt også en del væske) – det er dog ikke helt ufarligt at være i syrekoma, og jeg vil derfor på ingen måde anbefale, at det er noget man giver sig i kast med.
   Hvis man ikke spiser kulhydrater, vil kroppen i stedet for omdanne bl.a. aminosyrer (altså protein) til glukose, netop for at celler og hjernen ikke dør. Denne proces er dog omfattende i forhold til at spise (langsomme) kulhydrater, og det er derfor vigtigt at få lidt kulhydrat af den rigtige slags. Det skal dog her siges, at kulhydrat ikke kun er ris, pasta, kartofler og mel, men at der også er kulhydrater i nogle frugter og grøntsager, og der er derfor meget begrænset, hvad man kan spise, hvis man ønsker at komme i ketose.

   Hvorfor fordelingen lige er 3×33 har jeg ikke noget rigtig fornuftigt bud på, udover at det er nemt at huske og visualisere. I mit hoved kunne det lige så godt være 20-40-40 eller 20-30-50 (kulhydrat-protein-fedt), eftersom den såkaldte HFLC-diæt (High Fat Low Carb-diæt) også er blevet populært blandt PCO-piger (her skal man så lige være lidt vågen med kalorieindtaget, hvis man gerne vil tabe sig, da fedt indeholder 2,2 gange så mange kalorier som kulhydrat).

   Jeg tror KISS-kosten er en god start og ”afvænningsfase” inden man eventuelt giver sig i kast med HFLC. Jeg har hørt om flere der har fået det bedre efter at have skiftet til KISS, men ENDNU bedre af at skifte til HFLC, så det er klart værd at overveje, når man har fået lidt styr på kosten, og kroppen har vænnet sig til den ændrede livsstil.
   Jeg vil også lige påpege, at hvis du både spiser meget fedt og hurtige kulhydrat samtidig, vil kroppen deponere fedtet i fedtvævet, da insulin (som frigives når man spiser kulhydrat) er afgørende for, om man forbrænder eller lagrer fedt, så det er en skidt idé.

   Jeg håber det gav dig lidt forklaring, selvom jeg ikke kunne give dig et entydigt svar, og at det svar jeg kom med blev lidt langt 🙂

   • CS CS

    Tusind tak for et hurtigt svar, Christina,

    Meget interessant læsning, og jeg er bestemt blevet klogere. Måske er 3×33,3% for at sikre, at man ikke bliver tyk, hvis man eksempelvis tyer til (for meget) fedt, for at undgå kulhydrater. Det er dog næsten umuligt at undgå kulhydrater, for som du selv skriver, så findes de både i grønsager, mælkeprodukter, mv, så jeg ville ikke stile efter et 70-30 (protein-fedt) indtag. Snarere tror jeg, at jeg vil lempe lidt på min læges anvisninger og blot sikre, at jeg ikke får mere end henholdsvis 30% kulhydrat og fedt i hvert måltid. Det giver en lidt større frihed, at man kan give los på proteiner, ved sammensætning af måltider – i det mindste, når man har lyst.

    Jeg har dog selv overvejet, om min læges anvisninger (ifht. kiss-kost) skyldes, at man på den måde sikrer en “stabil” kylhydrats-tilførsel, så man undgår et svingende blodsukker? Kan der være noget om det?

    • Linda Linda

     Hej jeg har haft PCO ubehandlet i mange år og har nu sukkersyge, da mine læger tog min metformin fra mig. Det er for sent at klage desværre. Jeg er uddannet Levnedsmiddelkandidat og har også gået på KVL, jeg tror det måske er samme uddannelse, som Christina er ved at tage , de har dog lavet lidt om i uddannelserne. Jeg vil gerne svar på dit spg. Grunden til at du kan få gavn af KISS kosten er at dit blodsukker holdes helt nede uden udsving så din insulin regulation bliver normal, idet PCO giver forhøjet produktion af Insulin, pga. cysterne på æggestokkene forstyrrer din hormon produktion. Dette kan give insulinresistens på længere sigt og tilsidst sukkersyge. PCO er en mere alvorlig sygdom end man troede i starten fordi man nu ved at man kan få sukkersyge af det. Man skal også huske på der er noget der hedder gammelmands sukkersyge og det kan alle i princippet få og PCO patienter har efter min vurdering en højere risiko. Med PCO og diabetes på engang risikerer man at komme ud i en ureguleret diabetes. Derfor vil jeg anbefale dig at holde dig til KISS diæt og eller LC altså Low Carb, hvorvidt du spiser fedt eller ej er noget du selv skal styre og hvor meget protein og fedt det er skal du ikke bekymre dig, om med mindre du skal tabe dig. Du må gerne spise flere proteiner, det er kun nyre patienter, der skal passe på med for mange proteiner. Forøvrigt er der kulhydrater i grøntsager men de giver dig ikke udsving i dit blodsukker, med mindre det er rodfrugter som du skal passe på ikke at få så meget af i et måltid. Du må gerne spise mange grøntsager, det anbefales faktisk. En ting er at selv rugbrød har et højt GI og er ikke anbefalet under KISS diæt. Så hvis jeg var dig ville jeg droppe brød og kartofler og andre rodfrugter bortset fra nogle få: skorzonrødder og nogle meget sjældne, som jeg ikke husker.

   • Linda Linda

    Undskyld jeg siger det men jeg tror ikke på din syre koma teori, dengang man levede som jægere og samlere, der har man da ikke fået kulhydrater, de havde ikke mel og ris dengang. De levede jo primært af kød og det fedt der var i det. Nu har jeg spist Low Carb og Low Fat i et stykke tid oeg jeg har det fint jeg føler ikke jeg savner noget og jeg har det ikke skidt og jeg har ikke dannet ketonstoffer.

    • Christina Marcher Christina Marcher

     Hej Linda,
     Nu er det jo ikke en teori jeg selv har fundet på. Jeg lavede min 3.g. opgave om bl.a. Atkinskuren, hvor min vejleder var forsøgsperson. Der skal spises absolut INTET kulhydrat i 3-4 dage, før kroppen begynder at danne ketonstoffer og det skal den så gøre i en periode, før der kan tales om syrekoma – det er altså ikke noget der bare sker, ved at droppe de mest almindelige kulhydrater i en uges tid. Når man spiser low carb (uanset om det er LCHF eller LCLF) spiser man stadig grøntsager, og selvom der i mange grøntsager er en begrænset mængde kulhydrat, er det stadig nok til at forhindre syrekoma.

 2. Ann Ann

  Hejsa´ hmm hvor var du da jeg fik det konstateret for en del år siden???? Jeg har virkelig manglet sådan en side som den her. Jeg fik konstateret sukkersyge type 2 og Pco på samme tid. Jeg besluttede mig for at jeg ville tabe mig for så kunne jeg jo komme af med det igen :0/ Jeg var på nettet, hos en kostvejleder og læste lidt bøger fra England om Pco, Det viste sig at der var MEGET stor forskel på hvad jeg kunne læse og hvad min kostvejleder sagde vedr. Pco kost. Jeg besluttede mig så for at prøve Herbalife for jeg tænkte at jeg skulle bare tabe mig nu. Det hjalp mig, jeg smed 25-27 kg. Det bedste var at jeg kom af med min Pco og min sukkersyge efter dette store vægttab. Kald mig dum eller intet vidende, jeg havde ikke lige fanget,( hvis nogen havde oplyst mig om det???) – at man kun kan ligge Pco og sukkersyge i dvale, man vil altid have det i kroppen :0(
  Lige nu sidder jeg og venter på at jeg skal på sygehuset for at få konstateret at mit Pco er “vågnet” igen. Selvom det lykkes at få det lagt i dvale så skal man jo selvfølgelig stadigvæk følge Pco kosten nogenlunde og det har jeg desværre ikke gjort :0( Jeg har ikke nået at tage på endnu men min træthed, sukkerlyst og menstruation er blevet meget værre end da min Pco lå i dvale, så jeg har alt mulig grund til at kæmpe for at ligge den i dvale igen.
  Tusinde tak for denne side, jeg kommer helt sikkert til at bruge den :0)
  Jeg har lige lidt spørgsmål for det hele virker lidt uoverskueligt lige pt.:
  Må man f.eks. spise pølser?
  Må man bruge speltmel?
  Skal man tage kosttilskud?
  Hvad må man spise af frugt?
  Hvilke grønsager skal jeg undgå – jeg elsker alt salat ?
  Er det nok med 2 ltr vand om dagen?
  Hvad med soja mælk?

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Ann.

   Først og fremmest, hvor er det flot, at du har kunne spise dig ud af både PCO og diabetes! Nu kender du kampen, og kan trøste dig med, at du ikke oven i at få PCO og diabetes på rette køl igen, også skal tabe 25 kg.

   Pølser indeholder ofte mel (og nogle endda ret meget), men så længe kødprocenten er høj, vil det sørger for, at dit blodsukker ikke får en rutchetur. Du skal selvfølgelig bare huske at lade brødet ligge 🙂

   Speltmel er desværre ikke godt. Det er faktisk kun rugmel og til dels kamutmel og hvid hvede, som kan bruges af ”traditionelle” meltyper. Når jeg skriver ”til dels” er det fordi det er bedre end de andre meltyper, men stadig ikke godt, og man skal derfor ikke bruge det alene. Rugmel vil også påvirke dit blodsukker, og den skal man derfor heller ikke spise uhæmmet af, men det kan godt gå, så længe det er i selskab med noget andet (og bliver spist sammen med en god portion fedt/protein).
   Af gode meltyper kan nævnes nøddemel (mandler, hasselnødder, cashewnødder osv), kokosmel og sojamel. Det er også en god ting at bruge loppefrøskaller (HUSK, fiberHUSK eller skallin), da det giver ekstra fibre til dit bagværk, hvilket giver en god mæthedsfølelse og desuden også er med til at stabilisere blodsukkeret.

   Du behøver ikke tage kosttilskud, hvis bare du spiser varieret.

   Alt frugt indeholder som udgangspunkt fruktose, men der er noget der er bedre end andet. Bær (jordbær, hindbær, solbær, brombær, blåbær), æbler, pærer, blommer, kirsebær og grapefrugt er f.eks. ok. Banan, fersken, nektarin, appelsin, mango og vindruer hører alle sammen i mellemkategorien, og dem skal man derfor kun spise i små mængder en gang i mellem. Husk at spis frugt sammen med fedt/protein, så vil blodsukkerstigningen blive mindre. En håndfuld mandler ved siden af er f.eks. en god kombination.

   Salat er fint. De største syndere her er rodfrugter, dvs. alle dem der har vokset under jorden (med undtagelse af jordskokker og rå gulerødder. Vær opmærksom på, at varmebehandlet gulerødder er noget skidt!). Kål af forskellig art, svampe, aubergine, squash, peberfrugt, agurk, tomat, asparges og løg kan du godt spise. Husk at spis nogle grove grøntsager, da de mætter mere end iceberg og agurk 🙂

   Vand er der ikke rigtig nogle restriktioner om, men 1,5-2 liter lyder ganske fornuftigt!

   Sojamælk hører også i mellemklassen, og det er derfor ok at drikke lidt af, men man skal ikke drikke 1 liter om dagen. Måske der findes sojamælk uden tilsat sukker? (Hver dog opmærksom på, om de så har sødet det med noget andet). Hvis det er for at blande i smoothies og bagværk, kan jeg også anbefale kokosmælk.

   Jeg håber det gav dig lidt klarhed, og så vil jeg ønske dig alt mulig held og lykke med at få styr på blodsukkeret igen! 🙂

   Mange hilsner
   Christina

   • Linda Linda

    Jeg læste på nettet om KISS diæten og der var jordskokker angivet som en høj GI rodfrugt. Den eneste rodfrugt, der var i mellem klassen var skorzon rødder, der skulle smage lidt af asparges. Til gengæld findes nogle sjældne rodfrugter med lavt GI der skulle smage af kartofler men jeg husker ikke navnene og de er nok ret så svære at få fat på.

    • Christina Marcher Christina Marcher

     Hej Linda,
     Nu ved jeg ikke hvad det er for en GI-tabel du har fundet på nettet, men i bogen Spis Dig Gravid, som er skrevet af gynækolog Bjarne Stigsby og diætist og indehaver af kostklinikken Immanuel Charlotte Hartvig er jordskokker en lavglykæmisk fødevarer med en GI-værdi på 35. I en GI-tabel fra klinikken Frk. Skrump er det en fødevare i mellemkategorien (GI mellem 35-55), hvor skorzonerrødder i øvrigt også er placeret. Grænserne for hvornår en fødevare er lavglykæmisk er altså ikke det samme i alle tabeller. Det skyldes, at der måles ud fra forskellige udgangspunkter (nogen måler ud fra hvidt brød, andre ud fra rent glukose) og at forsøgstiden er forskellig (nogen måler over 2 timer andre 4 timer). Uanset hvordan man vender og drejer det, er jordskokker en rodfrugt, men (den forholdsvis lave) GI-værdi(en) skyldes jordskokkers indhold af inulin, som er ufordøjelige fibre, og som derfor ikke påvirker blodsukkeret.

 3. Minibabs Minibabs

  Hei Christina…
  Super fed side.. !
  Jeg har lige fået konstateret tendens til PCO idet at mit insulintal er meget højt grundet mine spisevaner og kan derfor ikk blive gravid..
  Lider af en spiseforstyrrelse så spiser kun frugt og grønt 1 gang om dagen og har brugt slik til at holde mit blodsukker oppe. Problemet er at man åbenbart skal spise gerne fire gange om dagen og ja det er utrolig meget for mig. Kam man “nøjes” med morgen og aftensmad?? Og har du nogle gode råd til at holde den her livsstil når man både har mand og barn??
  Fortvivlede hilsner fra Minibabs

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej,
   Det er lidt svært for mig at give gode råd, da jeg aldrig rigtig har beskæftiget mig med spiseforstyrrelser (og de jo også findes i mange afarter), men jeg vil sige, at det godt kan lade sig gøre at spise mindre end 4 gange om dagen hvis bare man spiser det rigtige. Nøgleordene er protein og fedt – specielt MUFA og omega-3 (f.eks. avokado, mayonnaise, nødder og fede fisk). Jeg eksperimenterer selv med LCHF (Low carb High fat) i øjeblikket, hvilket giver en rigtig god mæthed i lang tid, når først kroppen har vænnet sig til det. Fedt er samtidig med til at holde blodsukkeret stabilt, hvilket vil normalisere insulinniveauet og dermed forbedre fertiliteten. Mit klart bedste råd må være at bestille tid hos en diætist der ved noget om PCO, da han/hun højst sandsynlig også vil kunne komme med konkrete råd til, hvordan du håndterer det i forhold til din spiseforstyrrelse.
   Både mænd og børn har også bedst af et stabilt blodsukker, så der er ingen problemer der 🙂
   Jeg ønsker dig rigtig meget held og lykke med det hele!

 4. Louise Bruun Louise Bruun

  Hej Christina,
  Jeg fik i går konstateret PCOS og søger lidt råd og vejledning. Fik blog du har – det er en stor hjælp!

  Jeg har anskaffet mig bogen: Spis dig i balance. Og den er rigtigt god til at forklare og bringer en masse gode opskrifter. MEN ud fra bogen er alt meget nøje målt og vejet, og jeg synes den retter sig meget mod overvægtige.

  Er det vigtigt for mig, som normalvægtig (der IKKE må tabe mig for meget) at gå op i disse mål hvis jeg ellers bare holder mig til rådene om at jeg:
  – skal spise fedt og protein til alle mine måltider
  – spiser få og langsomme kulhydrater, og aldrig alene
  – erstatter sukker med sødestoffer
  – erstatter hvede, havre, spelt, durum mv. med rugmel og nøddemel.

  Altså må jeg spise løs af protein og fedt, så længe holder mig til få og langsomme kulhydrater, når jeg ikke skal tabe mig – eller er det bedst at måle op ?

  De bedste hilsner
  den forvirrede Louise 🙂

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Louise,

   Jeg er glad for, at min blog kan være en hjælp 🙂

   Jeg har aldrig målt og vejet min mad i længere perioder – det har jeg simpelthen ikke tålmodighed til. Det kan være en god idé at gøre en gang i mellem, hvis man gerne vil have et klart overblik over hvad man spiser, men hvis man selv (og kroppen) har det godt uden den information, er der ingen grund til det.
   Jeg var også normalvægtig da jeg fik konstateret PCO, og selvom jeg ikke gjorde noget aktivt for at tabe mig, skete det helt automatisk da jeg oplagde kosten – det kan godt være du også skal forberede dig på det. Meget af det jeg tabte har formodentlig bare været vand, som kulhydraterne har ”holdt på”, og jeg har da også taget det tabte på igen.
   Den helt basale regel hvis man gerne vil holde sin vægt stabil, er at spise lige så meget som man forbrænder – ”kunsten” er så også at blive mæt af de kalorier man spiser, og her er det, at man godt kan finde mere mættende kalorier end dem der er i en krydderbolle 🙂
   Jeg spiste selv løs af fedt og protein uden at måle eller veje noget som helst, så det vil jeg også mene, at du sagtens kan. Spiser du dog mere end du forbrænder, ja så vil du tage på, og spiser du mindre end du forbrænder, ja så taber du dig. Hvis du vil være HELT sikker på ikke at ændre på vægten, vil det derfor være en god idé at få klarlagt hvor meget du forbrænder i løbet af en dag, og så måle og veje maden et par dage (evt. også få lagt en kostplan), til du finder ud af hvor meget du skal spise. Men du kan jo også bare give det et forsøg: spis til du ikke er sulten mere, og se hvordan vægten (eller rettere kroppen) forandre sig 🙂

   Mange hilsner
   Christina

 5. Caroline Caroline

  Heyson!
  Jeg er ny med PCOS. fik det konstateret i sidste uge, og i den forbindelse faldt jeg over dette indlæg. super fedt indlæg med rigtig god info! men jeg må altså lige stille spørgsmålstegn ved afsnittet om søde sager; tortilla med nutella? Det må jeg altså lige have uddybet 😀

  Hilsen Caroline

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Caroline,
   Det glæder mig, at du kan bruge min side 🙂
   Ja det kan nok lyde lidt mærkeligt, men det smager nu virkelig godt (og er en virkelig kalorieholdig sag) ;-). Det kræver en vis portion rygrad at smage på sagerne, for en enkelt kan hurtigt blive til en hel pakke, hvis ikke man er opmærksom. De har reddet mig mange gange, men der findes helt klart sundere og lige så lækre alternativer 🙂 Hvad skal du have uddybet?

   Hilsner Christina.

 6. Anja Anja

  Hej Christina 🙂
  Jeg har fået konstateret PCOS for et par måneder siden, og det er virkelig noget af en omvæltning at skulle være så kost-fokuseret. Jeg faldt over din blog, og ville lige sige, at den virkelig har hjulpet mig! Det er meget svært at danne sig et overblik over, hvad man må (og ikke må) få, så dine oplæg herinde er en stor hjælp. 😀

  Et par små spørgsmål, som jeg ikke helt har kunnet finde svar på andre steder:
  Stevia bruges ofte i stedet for sukker, men jeg faldt over en billig udgave fra DanSukker, der hedder SteviaSukker. Er dét det samme som det Stevia, man kan købe i helsebutikker mm.?
  Og
  Nu ved enhver jo, at kosten spiller ind når det gælder energiniveau, men tidligere har jeg spist sukker, når jeg har været ved at gå kold eller har siddet og faldet i søvn i timerne. Efter jeg har fået konstateret PCOS, har jeg selvfølgelig valgt alt dette fra, og forsøgt mig med andre alternativer. Men det er som om, at det ikke rigtig virker. Jeg er ikke så træt som tidligere (nok grundet kostændring og mere motion), men når “sove-anfaldet” så kommer en gang imellem, er der intet, der kan hive mig op, som sukker kunne tidligere, så jeg ender tit med at sove alt for meget af dagen væk. Har du en god idé til, hvad jeg kan gøre? Jeg tænker at mit energiniveau bliver højere og mere stabilt med tiden, men det er ret uudholdeligt med de pludselige fald i energi.

  De bedste hilsner
  Anja 🙂

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Anja,

   Tak for din kommentar. Jeg er glad for, at min side har hjulpet dig lidt på vej. Hold endelig fast selvom det er lidt af en omvæltning – det betaler sig helt klart på den lange bane ☺

   Hvad angår sødestoffer skal man være meget påpasselig (Jeg har en kaldde på et indlæg om det liggende, der bare venter på at blive færdigskrevet og publiceret). SteviaSukker fra Dansukker er en blanding af Stevia og almindelig sukker – det er derfor kalorievenligt i forhold til almindelig sukker, men absolut ikke blodsukker- eller PCOS-venligt. Stevia er blevet meget hipt og alle produkter, som har den mindste smule Stevia i sig, reklamerer stort og tydeligt med det – man skal bare være meget opmærksom på, hvad der ellers er blandet i. Det kan enten være almindeligt sukker, som den fra Dansukker, men der findes også Stevia-produkter der er blandet med rørsukker eller maltodextrin, og INGEN af dem er PCOS-venlige! Hold dig til Sukrin (hvis det skal være 100% naturligt), Suvida og Perfect Fit (hvis det også må indeholde sucralose). Sukrin kan så vidt jeg husker fås i nogle Bilka/Føtex-butikker, Suvida kan købes på apoteket og Perfect fit i de fleste større supermarkeder (Bilka, Føtex, Kvickly, Brugsen) – ellers er nettet en sikker vinder, og her er det er også til at få på tilbud ind i mellem.

   Jeg var (og er stadig) i perioder meget træt – det er vist bare en langsommelig proces at få kroppen til at vænne sig til det nye brændstof. I starten var jeg meget irriteret over, at jeg blev nødt til at spise, selvom jeg ikke var sulten, netop for ikke at falde i søvn til eftermiddagsforelæsningerne på studiet. Dette synes jeg dog er blevet bedre med tiden, så der er håb forude, når kroppen har vænnet sig til den nye kost, og blodsukkeret er blevet stabiliseret. Når jeg skal have energiniveauet op nu, spiser jeg som regel nødder eller en ISIS-bar (chokolade, kokos eller karamel), fordi det er nemt at have med i tasken. Hvis det er meget kritisk kan gulerødder, et æble eller en pære også gøre underværker, men spis gerne lidt nødder (f.eks. mandler) til.

   Jeg håber det var svar nok på dine spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen 🙂

   Hilsner
   Christina

   • Hanne Burholt Hanne Burholt

    Hej
    Super blog. Koldpresset lynghonnkng har et glykæmisk index på 45. Kunne det accepteres i små mængder?
    Hilsen
    Hanne

    • Christina Marcher Christina Marcher

     Hej Hanne,
     Tak for det 🙂
     Honning i sig selv har et ret højt GI (79), men jeg har aldrig hørt om koldpresset lynghonning. Et GI på 45 vil normalt være placeret i mellemkategorien, og altså som en fødevare der er OK i begrænset mængder, engang i mellem, sammen med fedt- og proteinholdige fødevarer. Honning indeholder dog en del fruktose, som er noget skidt (for PCO-piger), da det omdannes til fedt i blodårer, lever og blandt de indre organer, og jeg ville derfor virkelig begrænse mit indtag, hvis ikke det helt kan undværes eller erstattes af noget andet. Det bedste ville være ikke at spise det overhovedet 🙂
     Hilsner Christina

 7. malene kjeldsen malene kjeldsen

  Rigtig fin blog! Fik konstateret pco i slutningen af november 2014, så alt er meget nyt endnu. Men din bog har hjulpet en del 🙂 vil klart anbefale den til andre med pco!

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Malene,
   Tusind tak for din fine kommentar 🙂
   De bedste hilsner
   Christina

 8. Astrid Astrid

  Hej,

  Jeg fik konstateret PCO for en del år siden, og har godt læst at kroppen så ikke kan regulere sukker på samme måde som ‘normalt’. Jeg er normalt vægtig (BMI på ca 22), hvilket har gjort at jeg ikke har tænkt at det var nødvændigt at spise anderledes.

  Men nu læser jeg at du er normal vægtig, ikke prøver at få børn og stadig spiser efter KISS.

  Hvad fik dig til det?

  Tak!

  Astrid

  • Christina Marcher Christina Marcher

   Hej Astrid,

   Jeg vil gerne min krop det bedste, så da jeg fandt ud af, at min krop ikke fungerer på kulhydrater, skyndte jeg mig at fjerne dem fra min kost. Det må være det korte og præcise svar 🙂 Da jeg havde omlagt kosten, tabte jeg mig lidt, men det folk kommenterede mest på var, at min ud også var blevet pænere, så når man giver kroppen de bedste betingelser, bliver man også belønnet for det. Alt efter hvor “slemt” din krop har det ved kulhydratrig kost, vil belønningen også variere derefter. Flere oplever også en øget energi og overskud, bedre søvn, stærkere hår og negle, pænere hud, færre kilo, mindre hårvækst osv. så der kan være rigtig mange fordele ved at give kroppen den næring og type af energi, som den arbejder bedst med. Da jeg fik konstateret PCO(S) fik jeg det beskrevet som “Nogen biler kører bedst på diesel og andre på benzin. Sådan er det også forskelligt med kroppe, og din krop kører bedst på fedt og protein, mens andres fungerer bedst på kulhydrater” – det er en meget god måde at se det på synes jeg 🙂
   Derudover har mit ønske altid været at få børn, så selvom jeg ikke aktivt forsøger at få børn nu, har jeg gerne ville give mig selv de bedste muligheder, når tiden engang er til børn.

   Hilsner
   Christina

 9. Nicole Hansen Nicole Hansen

  Hej Christina,

  Jeg har haft PSO længe, men desværre ikke fået meget info omkring det, så det er super skønt at finde din blog herinde.

  Jeg er overvægtig, og har faktisk ikke andet hvad jeg måtte og ikke måtte spise, i forhold til netop dette syndrom. Hvad med mejeriprodukter? – jeg er ret glad for mælk, er det OK at drikke minimælk/letmælk og hvad med sådan noget som ost? – her tænker jeg på alle former for oste 🙂

  Og hvad med sådan noget som light produkter? Cola light fx.?

  Hilsen NIcole

  • cbo cbo

   Hej Nicole,
   Tak for dine kommentarer her på bloggen. Det er helt OK med mejeriprodukter, så længe de er uden tilsat sukker. Dvs. mælk, ost og yoghurt naturel er fine at spise/drikke. Man kan godt få frugtyoghurt uden tilsat sukker (da de som regel er sødet med kunstigt sødemiddel), men ellers kan man søde sin yoghurt selv med lidt frugt eller den type sukkererstatning man foretrækker.

   Angående light sodavand/saftevand er det meget individuelt. Jeg kan godt drikke det, men der er nogen der føler de reagerer på det eller hvor det trigger deres sukkertrang, og så er det selvfølgelig bedst at lade være. Jeg ville give det et forsøg, og ellers kan danskvand med citrus måske være et alternativ (selvom det overhovedet ikke er det samme – det ved jeg godt :-))

   Til dit tillægsspørgsmål omkring fuldkornspasta/ris er det OK i begrænset mængder. Dvs. en lille portion (50-75 g) en gang i mellem, som en del af et kombineret måltid med gode protein- og fedtkilder. Det samme er gældende for fuldkorns tortilla. Som alternativ til pasta kan jeg anbefale bønnepasta. Det er lidt “klistret” i konsistensen, men jeg synes det smager fint – og så er det en nem både at få lidt flere grøntsager, og undgå mange kulhydrater.

   Jeg håber du er blevet klogere, og ellers skal du være meget velkommen til at spørge igen 🙂

   Mange hilsner
   Christina

 10. Nicole Hansen Nicole Hansen

  Tillægsspørgsmål. Må man spise fuldkornsprodukter, herunder pasta, og ris?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *