Skip to content

1. søndag i advent

1. søndag i advent

I dag starter julen. Det er første søndag i advent. Herhjemme har der dog jævnligt duftet af jul den sidste måneds tid, men det kommer jeg tilbage til om lidt.

Som barn fik jeg altid adventsgaver, og jeg synes derfor at en adventskalender hører julen til. I år vil det dog være mig der giver adventsgaver, i form af en ny opskrift på noget spiseligt jul.

Jul er noget ganske særligt for mange, og det samme er maden (den fylder som regel også en ret stor del af begrebet jul), og det skal derfor pointeres, at det vil være opskrifter på ideer til mere blodsukkervenlige alternativer. Nogen ting er svære at ramme uden mel og sukker (f.eks. sprødhed), og man må derfor ikke forvente det smager og/eller føles præcis som originalen – det kommer det desværre nok aldrig helt til.

Vi starter med en klassiker: pebernødder!Pebernødder

Jeg har tidligere lagt en opskrift på pebernødder ud, og den holder stadigvæk, men jeg kunne godt tænke mig en, der var endnu mere low carb og med lidt mindre sødestof. Derfor har jeg den sidste måned eksperimenteret med en opskrift på pebernødder, der opfylder de krav, og det synes jeg er lykkedes ganske godt:

Til 90-100 stk.
75 g. blødt smør
25 g. Suvida Sukkererstatning
0,5 dl fløde
75 g. fedtreduceret mandelmel
0,25 tsk hvid peber*
0,5 tsk. kardemomme*
0,5 tsk. stødte nelikker*
0,5 tsk. stødt ingefær*
1 tsk kanel*
1 tsk. natron*
1 tsk. pofiber

Bland alle de tørre ingredienser sammen, og smuldr herefter det bløde smør i blandingen. Tilsæt til sidst fløde og bland det hele godt sammen. Sæt dejen på køl minimum 1 time og gerne længere, for at smørret kan nå at stivne igen og holde sammen på pebernødderne.

Tag dejen ud af køleskabet og tril den til små kugler (ca. 2 gram/stk). Bag dem ved 200 grader i 3-5 minutter. Hold øje undervejs, i nogle ovnen skal de kun have 3, og i andre helt op til 7 minutter (selvfølgelig også afhængig af størrelsen på pebernødderne).

*Man kan selvfølgelig også bruge en færdigblandet “pebernødde-blanding”, men vær opmærksom på, at sukker står øverst på ingredienslisten på den fra Dr. Oetker (selvom mængden er begrænset). Jeg synes dog også det er hyggeligere at lave sin egen krydderiblanding.

Jeg glæder mig, til at høre hvad I synes om pebernødderne, og så vender jeg tilbage i din indbakke om en uge med en ny opskrift på spiseligt jul.

Advent_bund

Bliv den første til at kommentere..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *