Skip to content

Smoothie med Acaibær

Nu ved jeg godt, at det lige har været strålende vejr i pinsen, og at de varsler kraftig regn i den kommende tid, men jeg satser STÆRKT på, at der kommer mere sommer, og så er en smoothie altid på sin plads. En smoothie er god til at køle en lidt ned indvendig, når solen bager, og D-vitamin depoterne bliver fyldt op. En smoothie er et sundere alternativ til en traditionel sodavandsis, da den indeholder vitaminer og mineraler, men de kan hurtigt komme til at indeholde meget frugtsukker. Kunsten at lave en sund smoothie består i at huske godt med fedt og proteiner, som kan hæmme blodsukkerpåvirkningen – og i øvrigt giver mere mæthed. Der er (som nogen af jer ved) nogle frugter der giver en større blodsukkerpåvirkning end andre, og et af de bær, der er superduper sunde, indeholder et hav af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, kostfibre og næsten ingen sukker er…. Acaibærret!

Som det ses ligner acaibær blåbær

Acaibær vokser i Sydamerikas regnskov, og er blevet kendt på at have et utroligt højt indhold af antioxidanter – især antioxidanten anthocyanin. Nogen har måske hørt om anthocyanin i forbindelse med rødvin og blåbær, da disse også er kendt for at indeholde meget anthocyanin – Acaibær indeholder bare ca. 10 gange så meget som rødvin, så det er noget af en anthocyaninbombe. Anthocyanin er planteriges mest almindelige røde farve (sammen med carotenoider, som findes i gulerødder), og findes derfor også i f.eks. solbær, kirsebær og rødkål. Udover anthocyanin indeholder acaibær også en lang række mineraler og vitaminer samt omega-6 og omega-9-fedtsyrer (bl.a. den essentielle linolsyre). Der er også snak om, at acaibær har en slankende og vægtreducerende effekt, samt at det angriber kræftceller. Det lyder jo som et superfantastisk bær (nok også derfor det hører til kategorien af ”superfood”), man ikke forstår, hvorfor vi ikke får sprøjtet direkte i årene. Der er dog ingen videnskabelige undersøgelser der har kunne dokumentere de her påstande, og jeg vil derfor heller ikke rode mig længere ind i.

Acaibær har en meget karakteristisk smag, som er svær at beskrive. Det nærmeste jeg kan beskrive det som er en blanding af bær og kakao – ikke værst, eller hvad?

For at få gavn af acaibærs mange antioxidanter, skal bærret spises frisk eller lynfryses, og da det som sagt vokser næsten 10.000 km væk, er det en kende svært at spise friske acaibær i Danmark. Man kan heldigvis finde acaibær i fryseboksen (og som piller i diverse ”Dagens-tilbud” mails, men dem har jeg altså ikke så meget tiltro til). Jeg har læst mig frem til, at mange af de varianter der findes i de danske supermarkeder, findes som et sorbetagtigt produkt, der er tilsat sukker (ofte i form af sirup), da selve bærret er bittert i smagen. Disse varianter minder derfor (ernæringsmæssigt) mest om is med vitaminer, og skal altså ikke betragtes som værende helt lige så sunde som bærret alene.

Jeg har dog i dag, i Rema1000, fundet 100% økologisk acaibær frugtpuré på frost! Ingen tilsat sukker, konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer. Det er, som de selv skriver, puré i 3 flade ”pakker” og ikke små løse bær, som når man køber en pose frosne hindbær.

Det koster (i hvert fald i den her uge) 20 kr. for en pose med 3×100 g. portioner. Udover acaibær var der også Acerola bær (også 20 kr for 3x100g). Sådan en pose købte jeg selvfølgelig også, men det bær skriver jeg om i et andet indlæg 🙂

Jeg lavede en acaismoothie bestående af:
1 pose acaibærpuré
2 store spsk. Skyr
1 stor spsk. creme fraiche
1 tsk. flydende sød
1 spsk. macadamia olie
1 tsk. vaniljeessens
4 isterninger

Hele balladen blendes og hældes i et glas.

Som det ses er farven i en brun-lilla-nuance, og man kunne derfor sagtens tro, at kakaosmagen kommer fra tilsat kakaopulver, men det skyldes altså blot dette superbær.

Kommenter

  1. Tina Tina

    Den vinder ikke på farven, hva 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *