Skip to content

Pebernødder

Det sørme det sandt december – og det har det været et stykke tid nu, ja man kan vel næsten sige, at den snart er slut. December er den måned på hele året der går aller hurtigst. Hvor blev den af? Da det blev 1. December var jeg på ingen måde i julestemning – der gik en lille uges tid før det langsomt ramte mig.  Det er noget helt nyt. Jeg plejer nærmest at komme i julestemning 1. november, men i år var anderledes. Da jeg var barn, var december ren hygge hele vejen igennem. Der var klippeklisterdag i skolen, julekalenderne blev prioriteret højt, der var pakkekalender der skulle åbnes om morgenen, en julesok der skulle tjekkes og juleafslutninger alle vegne. Nu minder december mere om resten af året – tiden går ikke på samme måde i stå som den gjorde engang. Men selvom jeg er blevet ældre, synes jeg heldigvis stadigvæk, at december er præget mere af hygge og en særlig stemning end resten af årets måneder. Til december hører der traditionelt en masse kulhydrater til, eftersom december = hygge = kulhydrater. Som PCOer må man derfor selv i køkkenet, hvis man ønsker at nyde en julekage uden at blive syg og dårlig bagefter. Dengang kulhydrater ikke var noget jeg tænkte så meget over, var pebernødder (helst Bilkas egne), vaniljekranse og min farmors hjemmelavet finskbrød mine favoritjulekager. Min tålmodighed er i mange tilfælde ret stor og kan tåle meget, men når det kommer til at trille små kugler – uanset om det er pebernødder eller kammerjunker – så hører den ret hurtigt op. Men jeg elsker både pebernødder og kammerjunker, så nogen gange sker det alligevel at jeg står og triller små kugler – i dette tilfælde pebernødder.

Ud af følgende portion bliver der ca. 170 stk.

100 g. mandler malet til mel
100 g. rugmel
100 g. Suvida søde- og bagemiddel eller Sukrin
2 tsk. fiberHUSK
50 g. smagsneutralt proteinpulver (jeg brugte valleprotein fra Urtekram), måske
vaniljesmag også kan bruges.
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
0,5 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
125 g. smør
0,5 dl. (60 g) piskefløde

Alle de tørre ingredienser blandes i en skål, smørret smuldres i og fløden tilsættes. Ælt det hele sammen og stil det på køl en times tid. Tril dejen til små kugler og placer dem på en bageplade (der kan være ca. 90 stk. pr. plade). De hæver i ovnen så tril dem hellere lidt for små end lidt for store, og hold øje med når de bager. Bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 7 minutter.

Næringsindhold pr. 100 g:
Kcal: 451
Protein: 12
Kulhydrat: 32
– Fibre: 16
Fedt: 34
– MUFA: 12

Det er ca. dobbelt så meget protein og fedt og halvt så meget kulhydrat (men væsentligt flere fibre) end den pose fra Karen Volf jeg fandt. Kalorieindholdet er lidt lavere i disse, men ikke meget.

Pebernødder

Så kan man jo spørge sig selv, om ikke det er lidt sent at komme med en opskrift på pebernødder her 4 dage inden juleaften, og jo det er det. Det skyldes, at mit første forsøg på denne opskrift ikke gik som jeg håbede, og når man testbager, og resultatet smager godt, men ligner noget helt forkert, så smider man det jo ikke bare ud. Derfor måtte jeg spise mig gennem den første portion, inden jeg gav mig i kast med en ny version. Ja jeg ved det – det er hårdt at være mig 😉

Jeg havde egentlig en plan om også at nå at bage i hvert fald vaniljekranse og noget (mere) konfekt, men det tror jeg bare, jeg dropper igen. Vaniljekranse smager vel også godt på den anden side af nytår?

Bliv den første til at kommentere..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *