Skip to content

3. søndag i advent

3. adventKan I mærke det? Juleaften kommer tættere og tættere på. Nogen er sikkert allerede færdig med at købe julegaver og andre har ikke købt eller tænkt på en eneste. Her handler det mest om fødselsdag i øjeblikket (sådan er det med en kæreste der er født i december), men derfor skal I jo ikke snydes for en adventsopskrift.

I min familie har vi altid selv lavet konfekt. Min bedstefar er tidligere bager og konditor, så han kan altså nogle tricks inden for den verden. Min mor og moster har derfor “været i lærer” og med min interesse for mad og søde sager, har jeg selvfølgelig også kigget med. De sidste mange år har vi haft en årlig konfekt-dag, hvor vi alle sammen er mødtes hos mine bedsteforældre og har lavet konfekt hele eftermiddagen. Det er hyggeligt, og imponerende hvor meget forskelligt vi kan få lavet. Nogle ting hører bare til på konfektfadet og går selvfølgelig igen, men da jeg synes det er sjovt at prøve noget nyt, bliver der også skiftet ud i produktionen fra år til år.
Der findes allerede et par indlæg med konfekt på bloggen her og her, men man kan jo aldrig få for mange ideer, så jeg vil her bringe yderligere et par konfektideer/opskrifter fra sidste års produktion. Der bliver ingen fælles konfekt-dag i år, og jeg har endnu ikke selv fået lavet noget konfekt i år – det er mest blevet til fyldte chokolader, som er et nyt hit herhjemme, men når alt det her fødselsdag er veloverstået, må konfekten lidt op på prioriteringslisten.

Jeg kan godt spise både (kvalitets) marcipan, (kvalitets) nougat og 70% chokolade uden at blive mærket af det, men det bliver selvfølgelig endnu mere blodsukkervenligt, hvis du køber eller laver sukkerfrie ingredienser. Hjemmelavet marcipan er ikke så svært at lave, men jeg synes ikke jeg har haft det store held med hjemmelavet nougat, og da nougat er min favorit går jeg altså på kompromis her og spiser Odenses Nougat, som har et OK indhold af nødder.

Det sjove ved at lave konfekt er, at man kan variere det helt vildt, selvom man kun har 3 basisingredienser, hvis bare man tænker kreativt med forskellige smagsgivere.

Konfekt

På billedet ses et lille udvalg af vores kreationer fra sidste år: Hindbærmarcipangrise, chokolade med hasselnødder, kokos samt tranebær i de små forme, kokossnebolde, ragusa og lakridsrulle som jeg efterfølgende også lavede i en kakaoversion.

Først lige en grundopskrift på hjemmelavet marcipan:
200 g. mandelmel af afskallede mandler
1 pasteuriseret æggehvide
2 spsk. melis
evt. 1 tsk. mandelessens

Bland de tørre ingredienser sammen først så sødestoffet fordeles. Tilsæt æggehvide og mandelessens og bland det hele sammen til en homogen masse der minder om marcipan. Voila!

Og nu til det lidt sjovere:

Ragusa
Ragusaen blev så helt fantastisk god sidste år, men jeg er som sagt også vild med nougat. Desværre kan jeg ikke helt huske hvor meget vi brugte, men fremgangsmåden er jeg ret sikker på, så du skal være velkommen til at justere mængderne til du synes det passer.

200 g. 70% overtrækschokolade
250 g. blød nougat
150 g. hasselnødder

Smelt først chokoladen, og beklæd en form med bagepapir. Rist hasselnødderne i ovnen til de bliver gyldne og dufter dejlig ristet. Jeg vil gætte på 5-7 minutter ved 180 grader, men hold øje med dem undervejs. Fordel halvdelen af chokolade i formen og sæt det køligt så det størkner. I mens smeltes nougaten og halvdelen hældes over den størknede chokolade. Drys nødderne over nougaten og hæld den resterende nougat over nødderne. Sæt det igen køligt til det størkner, og overhæld til sidst resten af chokoladen. Stil det igen til afkøling så chokoladen størkner og skær i mundrette stykker inden servering.

Lakrids- eller kakaorulle
Rullen her er forholdsvis nem at lave, da den kun består af marcipan overtrukket med chokolade.
Del din marcipan op i 2 lige store dele – f.eks. 150 g. og 150 g. Bland lakrids- eller kakaopulver i den ene del, til den når den ønskede smag. Rul de to klumper marcipan ud i to lige store firkanter (maks. 0,5 cm høj), og læg den ene oven på den anden. Rul nu marcipanen som en roulade og forsøg at skjule lukningen, ved at glatte den ud. Marcipanrullen skal nu overtrækkes med chokolade. Jeg synes det er nemmest ved at pensle marcipanrullen med chokolade – og det gør ikke noget, at der kommer penselstriber i, det gjorde faktisk bare rullen endnu flottere. Skæres i skiver inden servering.

Kokosmarcipansnebolde
Disse kugler er også ret nemme at lave. Jeg synes de er lidt lettere at spise, end alt det almindelige marcipan og nougat, som hurtigt lægger sig tungt og bliver lidt for meget (uden det selvfølgelig sætter en stopper for spiseriet, for det sker sjælendt ;-)). Bland marcipanen med kokosessens (eller køb Odenses Kokosmasse). Tril små kugler, dyp i 70% overtrækschokolade og tril dem i kokosmel til sidst.

Hindbærmarcipangrisene består bare af marcipan med hindbæressens (og evt. rød frugtfarve) overtrukket med 70% overtrækschokolade.
De små forme er produktet af en chokoladerest, hvor jeg har blandet kokosmel, tranebær og hakkede hasselnødder i.

Advent_bund

Bliv den første til at kommentere..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *